Frågor & Svar

Få svar på dina frågor nedan

Hur mycket alkohol konsumeras i Sverige varje år?

I genomsnitt konsumeras knappt 9 liter ren sprit per person och år. Det motsvarar ungefär en öl om dagen.

Dricker svenskar mest i Europa?

Nej. Sverige tillhör ett av de länder som konsumerar minst alkohol i EU. Endast Italien och Malta konsumeras mindre alkohol.

Innehåller vin och sprit onödiga tillsatser?

Sprit innehåller sällan tillsatser. I vin tillsätts ibland tillsatser för att reglera exempelvis syra- och sockernivåer.

Hur många kalorier innehåller alkohol?

Starksprit (40 %) innehåller cirka 230 kcal per 100 ml. Det innebär att en starköl motsvarar cirka 180 kcal, och ett glas vin 90 kcal.

Är det olagligt att dricka alkohol som gravid?

Nej, men rekommendationen är alltid att avstå. Det är väl belagt att alkoholkonsumtion under graviditet innebär risker för fostret.

Hur mycket kan jag dricka innan jag räknas vara rattfull?

I Sverige ligger gränsen för rattonykterhet på 0,2 promille. Rekommendationen är dock alltid att avstå från kombinationen alkohol och trafik.

Vad är straffet för rattfylla?

Böter eller fängelse i högst 6 månader och ibland även indraget körkort.

Är det olagligt att dricka alkohol på jobbet?

Nej. Det är arbetsgivaren som sätter upp arbetsplatsens alkoholpolicy som alltid ska följas av medarbetarna.

Är det farligt att amma och dricka alkohol?

Det är oklart hur alkoholkonsumtion påverkar amningen och barnet som ammar. Rekommendationen är att hålla en låg eller måttlig alkoholkonsumtion. Genom att helt avstå från alkohol som ammande mamma minimeras riskerna ytterligare.

Får jag bjuda mina minderåriga barn på alkohol hemma?

Nej. Att bjuda folk under 18 år på alkohol är ett lagbrott som betraktas som langning. Dock det inte förbjudet att bjuda sina egna barn som är 18 eller 19 år på en mindre mängd alkohol om det sker under ordnade förhållanden. Det är dock förbjudet att ge bort alkoholhaltiga drycker som present eller gåva till någon som är under 20 år gammal och detta räknas som langning enligt alkohollagen.